دسته بندی محصولات

علل موفقيت ساندويچ هايدا 8 ص

بازار | بازارچه کالای ایرانی

علل موفقيت ساندويچ هايدا 8 ص

علل موفقيت ساندويچ هايدا 8 صReviewed by شبکه دانش on Mar 2Rating:
گفت و گو با مدير رستوران هاي زنجيره اي هايدا  (آقاي علي فرزامي)

به 10سال قبل برگرديم، به ياد مي‌آوريم كه هيچ خبري از اين همه رستوران‌هاي رنگارنگ نبود، حتي در پايتخت بزرگ‌و‌گاهي دوست‌داشتني چند ساندويچ فروشي خيلي معمولي با تنوع غذايي محدود به چشم مي‌خورد. حتي در خيابان‌هاي اصلي شهر كه اين‌روزها به دليل تعدد رستوران‌ها در شب‌هاي تعطيل به پاركينگي مبدل مي‌شوند هم اثري از رستوران‌هاي زرد، نارنجي و بنفش با تابلوهاي نقاشي رنگارنگ نبود. قصه از اينجا شروع مي‌شود كه 10سال پيش كه هنوز خبري از اين تعداد رستوران جورواجور نبود، يك جوان بيست و چند ساله به تنهايي و بدون كمك خانواده همراه با يك شريك شعبه اول ساندويچ هايدا را افتتاح كرد. حالا بعد از گذشت چند سال تعداد شعبه‌ها و تنوع غذاهاي آن افزايش پيدا كرده است.

علي فرزامي 37 ساله و اهل اردبيل مديركل شعبه‌هاي هايدا است. طرح‌ها وبرنامه‌هاي زيادي براي آينده دارد كه بيشتر در راستاي اشتغال آفريني و توسعه كارش است. او به مدرن‌تر و بهداشتي‌تر شدن مي‌انديشد و به اميد روزي است كه بتواند غذايي با كيفيت و طمعي بهتر از امروز به مشتريان خود ارايه كند. علي فرزامي در راستاي شغل خود مدرك كارشناسي را در رشته صنايع غذايي از دانشگاه راچ‌ويل آمريكا گرفته است. باوجود مشغله زياد او مدت زيادي را براي گفت‌وگو منتظر مانديم، به‌دليل اينكه پيشرفت و رشد كارش مي‌تواند الگوي خوبي براي ديگران باشد.

• آخرين بار كي غذاي هايدا را خورديد؟

دو روز پيش ناهار.

• چي خورديد؟‌

ژامبون مرغ تنوري هايدا.

• كالباس از كجا آمده؟‌

در ايران كالباس را به نام ارمني‌ها مي‌شناسند. اما اينطور نيست. بيشتر از اين نمي‌دانم.

• شنيده‌ايم هايدا كلاس‌هايي براي طرز برخورد با مشتري و آداب‌معاشرت برگزار مي‌كند. چه كسي معلم است؟‌

بله. مهندس كنترل كيفيت داريم كه اين كارها برعهده اوست.

• چند سال پيش كلنگ هايدا را زديد؟‌

10 سال.

• با چند شعبه؟‌

با يك شعبه در خيابان شريعتي مقابل يخچال.

• آن موقع خيابان شريعتي به اندازه الان رستوران نداشت؟‌

بله. 10 سال پيش خيلي تعداد رستوران كم بود، اما الان هم همان اندازه مشتري داريم.

• قبل از افتتاح هايدا مشغول به چه كاري بوديد؟‌

شغل پدري ما تره‌بار است.

• سرمايه اوليه را از كجا آورديد؟‌

هيچ سرمايه‌اي از پدرم نگرفتم. بارفروشي و تره‌بار، را به همراه برادرانم شروع كرديم. شغل اصلي پدرم كشاورزي است از 40 سال پيش 6 ماه اول سال را در اردبيل كشاورزي مي‌كرد و 6 ماه دوم سال را در تهران در كار تره‌بار بود. هنوز هم ما آن كار را ادامه مي‌دهيم.

• جالب است كه بدانم چه شد كه به فكر ارايه اين نوع ساندويچ افتاديد؟‌

وقتي سرباز بودم به خيابان لويزان كه مي‌رفتم آنجا دو ساندويچ‌فروشي كاري شبيه هايدا ارايه مي‌دادند. چون ژامبون خيلي دوست دارم هميشه از غذاي آنجا مي‌خورم. آنجا فكر هايدا به ذهنم رسيد.

• ظاهرا ً‌ژامبون خيلي دوست داريد؟‌

من عاشق ژامبون هستم. هر روز صبح، ظهر، شب.

• اضافه وزن پيدا نكرديد؟‌

چرا، دكتر گفت يا بايد ژامبون نخوري يا ورزش كني.

• كدام را انتخاب كرديد؟‌

ترجيح مي‌دهم ورزش كنم.

• اين علاقه شما به نفع هايدا است؟‌

بله، بهترين آزمايش براي كيفيت غذا، خوردن آن است، اگر احساس رضايت داشته باشم احتمالاً‌مشتريان هم از غذا راضي هستند.

• ولي شايد شما به نوع غذاي خودتان عادت كرديد؟‌

نه، فكر نمي‌كنم براي عادت باشد. سيگار كه نيست.

• شما تضمين صددرصد مي‌كنيد كه غذاي شما بهداشتي است؟

بله، صددرصد.

• يعني هيچ مورد تخلفي نديديد يا كسي ناراضي نبوده است؟

تا به حال خير، اما خب احتمال دارد. سس را به‌صورت روزانه تهيه ‌مي‌كنيم. بنابر اين هيچ‌وقت مسموم نمي‌شود. كاهو هم هميشه با مواد ضدعفوني شسته مي‌شود. به هر حال ممكن است ايرادهايي هم وجود داشته باشد. سعي مي‌كنيم از نظر بهداشتي بهترين باشيم.

• چه اقداماتي از نظر بهداشتي انجام مي‌دهيد؟‌

مهندس بهداشت داريم كه هفته‌اي سه بار شعبه‌هاي مختلف را كنترل مي‌كند.

• از بازدهي كارتان راضي هستيد؟‌

صددرصد. بيشتر از آن خدا را شكر مي‌كنم كه اين تعداد مشتري خوب دارم. همه آنها آدم‌هاي خوبي هستند.

• از 10 سال پيش كار هايدا شروع شد، اين روند چگونه ادامه پيدا كرد؟‌

كار رفته‌رفته گسترش پيدا كرد. اما سال اول ضرر داديم.

• خيلي زياد ضرر داديد؟‌

10 سال پيش 18 ميليون تومان، پول كمي نبود.

• با چقدر سرمايه شروع كرديد؟‌

اولين شعبه با وسايل حدود 50 ميليون شد كه با يكي از دوستانم شريك شدم.

• چرا ضرر داديد؟‌

مي‌خواستيم بازار را بگيريم، يعني مشتري جمع كنيم، البته ضرر ما به اين ‌صورت بود كه جنس با كيفيت را با قيمت ارزان‌تر مي‌فروختيم.

• اولين ساندويچ قيمتش چقدر بود؟‌

160 تومان، درصورتي‌كه يك ساندويچ معمولي 200 تومان بود. هر ساندويچ حدوداً 180 تومان براي ما تمام مي‌شد كه آنرا ارزان‌تر مي‌فروختيم.

• بعد چه شد؟

با درآمد تره‌بار جبران كرديم. البته تعدادي هم شريك گرفتيم. اما چون فروش زيادي داشتيم كم‌كم به سوددهي رسيد و سال دوم يك شعبه ديگر در وليعصر باز كرديم و قيمت هر ساندويچ 180 تومان شد.

• گران‌فروش نبوديد؟‌

با گراني موافق نيستم. با تعدادي مشتري، فروش زياد و سودآوري به دست مي‌آيد.

• در حال حاضر در تهران هايدا چند شعبه دارد؟‌

11 شعبه ساندويچ سرد داريم و 3 شعبه گرم.

• ژامبون‌ها را از كجا تهيه مي‌كنيد، كيفيت آن‌را كنترل مي‌كنيد؟

بله، طبق دستوري كه به كارخانه‌هاي توليد‌كننده مي‌دهيم، زير نظر ما تهيه مي‌كنند اما در‌آينده تصميم داريم كه يك كارخانه توليد ژامبون راه‌اندازي كنيم.

• چرا تعداد شعبه‌هاي گرم كمتر است؟

به دليل اينكه فضاي بيشتري مي‌خواهد و ملك هم خيلي گران است و تا سال گذشته براي خريد شعبه‌ها از هيچ‌گونه تسهيلاتي استفاده نكرديم.

• امسال وام گرفته‌ايد؟‌

خيلي كم

• چه روشي داشتيد كه از رقيبانتان پيشي گرفتيد؟ همزمان با شما چند شعبه ديگر هم بود اما هيچ‌كدام از آنها به اندازه شما پيشرفت نكرده‌اند؟‌

اين را از صميم قلب مي‌گويم هيچ‌وقت به دنبال سود زياد نبودم به صورتي‌كه مشتري ضرر ببيند تا ما سود كنيم. از بهترين كارخانه‌ها اجناس را تهيه كنم. مشتري‌ها بهتر از من مي‌دانند كه كيفيت غذا چطور است. بعضي از آنها هر روز از غذاي هايدا مي‌خورند. بعضي از آنها كوچكترين تغيير را مي‌فهمند به ما زنگ مي‌زنند مي‌گويند امروز مزه سس شما تغيير كرده است.

مشتري‌هايي داريم كه واقعاً ما را دوست دارند. آنها نعمت هستند و من هم آنها را دوست دارم. بعضي از آنها هميشه نسبت به غذاها و كار توجه دارند و كوچكترين مساله را متذكر مي‌شوند. گاهي فكر مي‌كنم آنها به اندازه من هايدا را دوست دارند.

• اين موضوع براي شما خيلي لذت بخش است. معتقد هستيد كه چون مردم از كار و قيمت غذاهاي شما راضي هستند، پيشرفت كرده‌ايد؟‌

كاملاً، واقعاً درآمد بابركتي داريم.

• در حال حاضر كيفيت ساندويچ شما با 10 سال پيش كه شروع كارتان بود تغيير نكرده است؟‌

تفاوت چنداني نداشته است. وزن ژامبون‌ها مقدار كمي افزايش پيدا كرده است.

• چرا سس را به‌صورت بسته بندي نمي‌دهند. كه هر كسي تمايل دارد از سس استفاده كند يا اينكه هر دو مدل يعني با سس، بدون سس را آماده داشته باشيد. اين انتقادي است كه بعضي از مشتريان دارند؟‌

فكر بدي نيست. سسي كه ما براي ساندويچ‌ها استفاده مي‌كنيم فرمول مخصوصي دارد. البته ساندويچ بدون سس هم در شعبه‌ها موجود است.

• سس ساندويچ هايدا چه ويژگي دارد؟‌

با ژامبون خوشمزه تر است. طرز تهيه آن‌را يك دكتر ايراني كه قبلاً در مك‌دونالد كار مي‌كرده به ما داده است.

• از سس رژيمي استفاده نمي‌كنيد؟‌

خير، سس معمولي است. خيلي از كارخانه‌هاي توليدكننده سس به ما پيشنهاد سس رژيمي مي‌دهند. درصورت حمايت دولت قصد دارم كارخانه سس و نان و ژامبون هم داير كنم.

• نان ساندويچ هايدا مخصوص است؟‌

از نان فرانسوي استفاده مي‌كنم. حجم آن كمي بيشتر است و مخصوص ما درست مي‌‌كنند.

• در شهرستان‌ها چند شعبه داريد؟‌

در كل ايران 37 شعبه داريم.

• در دوبي هم شعبه داريد؟‌

نه، فقط از روي اسم ما تقليد كرده‌اند.

• در خارج از كشور هم شعبه افتتاح مي‌كنيد؟‌

احتمالاً تا چند وقت ديگر در اروپا يك شعبه افتتاح مي‌كنيم.

• چرا آنجا را انتخاب كرديد؟‌

دختر يكي از دوستانم آنجا زندگي مي‌كند و مي‌گويد كه اروپا ايراني زياد دارد و قيمت ساندويچ هم خيلي گران است. با فروش ارزان مي‌توانيم بازار خوبي داشته باشيم. البته موادغذاي را از ايران مي‌بريم.

• در روز چقدر درآمد داريد، از كل شعبه‌ها؟

راضي هستيم. اما دقيقاً‌نمي‌توانم بگويم، متغير است. اما مگر من چقدر مي‌توانم پول خرج كنم؟ الان حدود 400 كارمند دارم كه زندگي آنها از اين كار تامين مي‌شود.

• تا حالا كارمندي را اخراج كرده‌ايد؟‌

تا حالا كارمندي را در اين 10سال اخراج نكرده‌ام بعضي وقت‌ها به دليل جواني اشتباهاتي مي‌كنند اما سعي مي‌كنم با صحبت مشكل را برطرف كنم.

• اگر كسي از آنها بپرسد كه از كارفرماي خود راضي هستند، فكر مي‌كنيد چه جوابي مي‌دهند، اصولاً كارمندان هميشه از كارفرمايان ناراضي هستند؟‌

تا حالا نشنيده‌ام كه ناراضي باشند.

• از حقوقي كه مي‌گيرند رضايت دارند؟

فكر مي‌كنم راضي باشند.

• چه امكاناتي براي كارگران درنظر مي‌گيريد؟‌

جاي خواب، امكانات بهداشتي، لباس و برنامه غذايي متنوع.

• الان كارگر ده سال پيش شما چقدر امكانات دارد؟‌

خانه، ماشين و موبايل دارند، البته با مقداري پس‌انداز.

• كارمندان متاهل امكانات بيشتري دارند؟‌

بله، اگر كسي بخواهد ازدواج كند يا مشكلي داشته باشد سعي مي‌كنم آن را حل كنم. البته اين حرف‌ها گفتن ندارد.

• اتفاقاً‌اين خيلي خوب است كه آدم‌ها بدانند كه شما و يا امثال شما چه برخوردي با اطرافيانشان دارند. اصولاً‌ذهنيت همه منفي است و فكر مي‌كنند اگر كسي در كارش پيشرفت كرده حتماً سر ديگران را كلاه گذاشته است.
شايد اينطور باشد. اما مي‌ترسم تعريف از خود باشد.

• چقدر وقت مي‌گذاريد براي رسيدگي به اين مسايل و يا چه برنامه‌ريزي داريد؟‌

هر شعبه يك مدير دارد كه مسايل را به من انتقال مي‌دهد.

• كارگرهاي شما بيشتر از شهر خودتان هستند؟‌

نه، حس ناسيوناليستي ندارم. همه ايران را دوست دارم. اما كارگران آذري كار سنگين را راحت‌تر انجام مي‌دهند.

• خود شما در روز چند ساعت كار مي‌كنيد؟‌

كمتر از 15 ساعت نيست. بعضي وقت‌ها 20 ساعت هم كار مي‌كنم.

• حقوقي كه در نهايت براي كارگران در نظر مي‌گيريد به نسبت جاهاي ديگر بيشتر است؟‌

بله.

• بيمه هم داريد؟‌

هر كارگري كه تعهد بدهد 3 سال كاركند بيمه مي‌شود. سعي مي‌كنم كه كارگرها را راضي نگه دارم.

• از هايدابرگر بگوييد.

از يك سال پيش هايدابرگر افتتاح كردم. در حال حاضر 3 شعبه در تهران داريم. ژامبون‌ها را همراه پنير درون فر قرار مي‌دهيم. نان و سس آن با ساندويچ سرد هايدا متفاوت است. در هايدابرگر 5 نوع همبرگر داريم كه به‌صورت زغالي و بدون روغن درست مي‌شوند كه شامل (برگر زغالي، قارچ‌برگر، دوبل‌برگر، چيز‌برگر و مخصوص هايدا مي‌شود و دو نوع هم سوسيس و 3 نوع هم ژامبون تنوري داريم كه در تنور پخته مي‌شود.

• ايران هايدا چرا ادامه پيدا نكرد؟‌

قرار بود غذاهاي ايراني را در اين شعبه تهيه كنيم و به مشتريان بدهيم. اما خيلي گرفتاري داشت و رسيدگي وقت خيلي زيادي مي‌خواست. يك ماه پس از شروع كار ناراحتي قلبي گرفتم.

• هايدا، شعبه آبميوه و بستني هم دارد. شعبه‌ها در كجا است؟‌

فعلاً 3 شعبه در تهران داريم. آبميوه و بستني دقت و توجه بيشتري از جهت بهداشتي احتياج دارد. چون در كار تره‌بار سردخانه داريم اجناس را با قيمت و كيفيت بهتري تهيه مي‌كنيم.

• چند نوع آبميوه داريد؟‌

تنوع زيادي دارد. بستني هم يك نوع سنتي مخصوص درست كرديم كه به‌صورت آزمايشي طعم آن را مردم امتحان مي‌كنند. اگر مورد پسند قرار گرفت توليد آن شروع مي‌‌شود. اما آبميوه‌هاي ما كاملاً‌به‌صورت طبيعي تهيه مي‌شود.

• چرا تا به حال كسي در ايران غذاهاي سنتي را به‌صورت فست‌فودها ارايه نداده است. البته نه مثل كوكوسبزي‌والويه‌هاي بعضي از ساندويچ‌فروشي‌ها كه آدم را از غذا خوردن پشيمان مي‌كند؟

كار سخت و وقت‌گيري است. ترجيح مي‌دهم كه در همين راستا فعاليت ‌كنم. اما عمده‌ترين دليل عملي نشدن غذاهاي ايراني به‌صورت آماده يا فست‌فود اين است كه جاي زيادي را احتياج دارد و ملك خيلي گران است.

• در شعبه‌هاي جديدي كه قصد افتتاح داريد چقدر نوآوري ايجاد مي‌كنيد؟

در شعبه‌هاي جديد همه مراحل‌ تهيه غذا در جلوي چشم مشتري است. البته طرز بسته‌بندي هم مقداري فرق مي‌كند. سعي مي‌كنيم كه با مد روز دنيا پيش برويم.

• احتمالاً اگر به خارج از ايران سفر كنيد اولين جايي‌كه مي‌رويد رستوران است؟‌

بله، همينطور است. به رستوران‌هاي معروف در دنيا مي‌روم و روش كارشان را مي‌بينم.

• هايدا را تا چند شعبه گسترش مي‌دهيد؟‌

حدوداً ‌تا 50 شعبه در سطح ايران. البته بيشتر به دنبال ايجاد كارخانه سس و نان هستم. قصد دارم انواع نان و كيك را براي همه مصارف توليد كنم.

بزرگترين راز موفقيت را چه مي‌دانيد؟‌

پشتكار و صداقت.

• دركارهايتان شريك داريد؟ خيلي از آدم‌ها از كار شراكتي ناراضي هستند.

گذشت خيلي مهم است.

• براي كنترل كار از چه سيستم مديريتي استفاده مي‌كنيد؟ چقدر به كار آنها اعتماد داريد؟

5 برادر دارم كه سعي مي‌كنم از آنها كمك بگيرم. اولين خصوصياتي كه كاركنان بايد داشته‌باشند اين است كه سيگار نكشند. خيلي از مديران شعبه داراي تحصيلات بالا در سطح دكترا و يا كارشناسي ارشد هستند.

• شما در رشته ديگري هم به تازگي فعاليت خود را شروع كرده‌ايد، در آن زمينه توضيح بدهيد.

به كمك يكي از دوستانم در حال برگزاري كلاس‌هاي كنكور هستيم.

• با چه قصدي اين كار را شروع كرديد؟‌

شايد خيلي‌ها به دنبال پول باشند. اما من به كار‌فرهنگي خيلي علاقه دارم و به دنبال اين هستم كه يك كار نو انجام دهم. از بهترين استادان استفاده كنم، كمترين سود را هم ببرم اما براي من خيلي ارزش دارد كه بيشترين تعداد قبولي از اين كلاس كنكور باشد. ارزش رواني اين كار براي من خيلي مهم است.

• اگر به شما پيشنهاد بدهند كه تهيه‌كننده يك فيلم بشويد قبول مي‌كنيد؟ با توجه به علاقه شما در زمينه كارهاي فرهنگي.
به فيلم اصلاً علاقه ندارم، ولي عاشق روزنامه خواندن هستم. قبل از خواب هميشه وقتي را براي خواندن روزنامه اختصاص مي‌دهم.

• كلاس كنكور شما در حال حاضر چند شعبه دارد؟‌

فعلاً ‌2 شعبه. اما تا چند سال آينده در تمام مناطق ايران كلاس كنكور داير خواهم كرد. كيفيت برگزاري آن خيلي اهميت دارد. اگر افرادي واقعاً توانايي پرداخت هزينه كلاس را نداشته باشند مراعاتشان را مي‌كنيم.

• در 10 سال آينده خودتان را در كجا مي‌بينيد؟‌

خيلي فكرها دارم، ولي سعي مي‌كنم در هر كاري كه انجام مي‌دهم اول باشم. اگر بتوانم، دوست دارم كارآفريني كنم دلم مي‌خواهد روزي 500 هزار كارمند داشته باشم نه اينكه از آنها سوء استفاده كنم، با هم كار كنيم و براي آنها شهرك مسكوني درست كنم. به هرحال از اينكه بتوانم به زندگي ديگران كمك كنم خيلي خوشحال مي‌شوم.

• پول چقدر براي شما اهميت دارد؟‌

در مرحله سوم زندگي است. دوست داشتن و محبت بين آدم‌ها، صداقت و گذشت، قبل از پول اهميت دارد. پول براي گردش سرمايه و ايجاد اشتغال خوب است. مگر يك آدم به تنهايي چقدر احتياج به پول دارد؟

]]>

درباره نویسنده